reklama

Ser Brie


Ser Brie – należy do grupy miękkich serów pleśniowych i wytwarza się go na terenie historycznego regionu Brie (obecnie Seine-et-Marne oraz Île-de-France). W zależności od miejsca, w którym jest produkowany, wyróżniamy Brie de Meaux oraz Brie de Melun.

Według zachowanych świadectw Brie wytwarzane jest od V wieku naszej ery. Znana "serowa" legenda głosi, że król Karol Wielki wracając z wojny, zatrzymał się w opactwie Meaux, w regionie Brie. Został tam poczęstowany przez zakonników porcją sera. Ten tak mu zasmakował, że władca rozkazał, by raz w miesiącu przysyłano mu porcję tej pyszności do Akwizgranu. Inna legenda głosi, że słabość do brie kosztowała głowę Ludwika XVI: został on bowiem ujęty w tawernie w Varennes, z której nie umknął na czas, gdyż chciał dokończyć swój ser… Coś w tym musi być, skoro w 1815 roku książę Talleyrand nazwał Brie "królem serów". Do Brie de Melun serwujemy mocne, czerwone wino o pikantnych nutkach, natomiast do Brie de Meaux – czerwone wino o owocowych aromatach.