reklama

Bagietka


Historia tej najsłynniejszego paryskiego pieczywa zaczęła się w latach 20. ubiegłego stulecia. Władze państwowe pozwoliły wówczas paryskim piekarzom na wypiek lekkiej bułki, na którą nie nałożyły podatku i nie ustaliły jej ceny. Zbiegło się to w czasie z modą na kanapki (dotąd nieznane kuchni francuskiej) – bagietka byłą wprost stworzona, by robić z niej sandwicze! Dziś nie wyobrażamy sobie już Paryża bez długich bułek, które – według dekretu z 13 sierpnia 1993 roku – zostały uznany za "tradycyjne francuskie pieczywo, wyrabiane z mieszaniny mąki, wody, soli oraz drożdży". Dobra bagietka, według specjalistów, musi być prosta, rumiana, o chrupiącej skórce i puchatym wnętrzu. Smak jej powinien być delikatny, ale długo pozostający w ustach. Tak, by zawsze była ochota na kolejny kęs. Od 1994 roku w Paryżu organizowany jest konkurs na najlepszą bagietkę.