reklama

Zupa z porów


2 duże pory (tylko białe części) 1 mała cukinia 1 pęczek włoszczyzny 4 małe ziemniaki 1 cebula 1 łyżka oleju kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 kostki bulionu drobiowego 3-4 łyżki fasoli z puszki i tyle samo groszku zielonego 3 średniej wielkości pieczarki pokrojone w plastry, zesmażone na patelni na złoty kolor 2 łyżki oliwy sól, pieprz natka pietruszki do dekoracji



Oczyść pory i cukinię, obierz włoszczyznę, ziemniaki. Pory potnij w plasterki, włoszczyznę i ziemniaki w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na oleju. Dodaj włoszczyznę. Wlej 7 szklanek wody. Gotuj 15 minut. Do gotujących się warzyw dodaj przyprawy. Wrzuć kostki bulionowe. Dodaj pory, cukinię i ziemniaki. Gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj fasolę i groszek z puszki. Jako ostatni składnik dodaj zesmażone na złoto pieczarki w plastrach. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotową zupę przelej do talerzy, skrop oliwą i udekoruj listkami natki pietruszki.