reklama

Zupa krem z marchwi


Składniki:  (na 4 porcje): 4 duże marchewki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego kawałek świeżego imbiru (zastąpiłam suszonym) 5 szklanek bulionu warzywnego 2 łyżki masła ząbek czosnku 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego szczypiorek lub listki świeżej bazylii  



Wszystkie warzywa obierz, opłucz i pokrój      w kostkę (marchewkę pokrój w plasterki), a czosnek i imbir posiekaj. W rondlu stop masło. Wrzuć marchewkę, cebulę, seler oraz czosnek i imbir. Mieszając, smaż przez 2-3 minuty. Następnie jarzyny oprósz dwoma rodzajami papryki oraz curry i jeszcze chwilę smaż. Zalej gorącym bulionem. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj i na średnim ogniu gotuj około 20 minut. Po upływie tego czasu, kiedy marchewka będzie już miękka, zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Wlej do miseczek, zrób kleks z jogurtu, posyp posiekanym szczypiorkiem lub udekoruj listkami świeżej bazylii.