reklama

Zupa krem z dyni z kozim serem


1 kg dyni (ćwiartka średniej) 0.5 l wywaru z warzyw 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej cebuli (drobno posiekanej) 3 łyżki oleju z pestek winogron gałązka świeżego tymianku (same listki) 100 g koziego sera - rolady do smaku: sól i biały pieprz do dekoracji: pestki dyni zrumienione na suchej patelni



Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dynię pokrój na grube plastry bez obierania ze skórki. Ułóż na blaszce i włóż do piekarnika na ok. 40-50 minut; piecz, aż stanie się miękka. Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Gdy dynia będzie letnia, łyżką oddziel miąższ od skórki. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, a następnie zmiażdżony czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, aż cebula i czosnek się zezłocą. Dodaj listki z 1 gałązki tymianku (1/2 łyżeczki), trzy szklanki upieczonej dyni i przesmaż przez 1-2 minuty. Dodaj wywar z warzyw i gotuj ok. 15 minut na średnim ogniu. Zmiksuj ręcznym blenderem na krem. Pestki dyni zrumień na suchej patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane pestkami dyni, pokruszonym kozim serem i tymiankiem.