reklama

Udziec jagnięcy po prowansalsku (dla 6 osób)

Jeden udziec jagnięcy, ok. 2 kg, 3 ząbki czosnku, 6 filetów anchois, garść listków bazylii, 2 łyżki oliwy; dodatkowo 2 łyżki majonezu



Wszystkie składniki (prócz udźca, rzecz jasna) miksujemy, a potem nacieramy mieszaniną udziec. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Udziec wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy po 50 min na każdy kilogram udźca (dwukilogramowy pieczemy przez 100 minut, jak wychodzi z prostego rachunku). Upieczony udziec wyjmujemy, przelewamy do miseczki sos, który puściło mięso przelewamy do miseczki i mieszamy z majonezem. Udziec kroimy na cienkie plastry i serwujemy z sosem. Do kieliszków może być zacne bordeaux – médoc lub côtes-de-bourg.