reklama

SZASZŁYKI Z MELONA, BANANA I KREWETEK


Składniki dla 4 osób :

  • ½ melona,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 24 surowe krewetki,
  • ½ łyżeczki mieszanki ziaren (kozieradka, kminek, gorczyca)
  • sok z 3 zielonych cytryn,
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • pęczek szczypiorku (lub dymki),
  • ¼ ostrej papryki (czerwonej lub zielonej),
  • sól


Przygotować marynatę. Posiekać szczypiorek. Oczyścić kawałek ostrej papryki z pestek, bardzo drobno posiekać. Wycisnąć sok z zielonych cytryn, przelać go do głębokiego naczynia, dodać oliwę z oliwek, pokrojony szczypiorek i posiekaną ostrą paprykę.
Odciąć głowy krewetkom i zdjąć pancerz. Przełożyć na 20 minut do marynaty, co pewien czas obracać. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej przez 2 minuty krewetki z mieszanką ziaren. Ostudzić i przełożyć z powrotem do marynaty.
Odciąć końcówki bananów (nie obierać), następnie przeciąć je na pół i przełożyć do garnka z zimną, osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Sprawdzić, czy się ugotowały. Odcedzić, obrać ze skóry. Ostudzić, pokroić w plasterki i włożyć do marynaty.
Melona oczyścić z nasion i odciąć skórkę, pokroić na drobne kawałki. Włożyć do marynaty. Posolić i delikatnie wszystko razem wymieszać. Marynować w chłodnym miejscu przez 20 minut.
Przygotować szaszłyki, nadziewając na przemian krewetki, banana i melona.

Przygotowanie : 25 min + marynata 40 min