reklama

Sola w sosie z sera Camembert


Dodatki dla 4 osób: 250 g Camembert 600 g filetów z soli 2 łyżki mąki 30 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 250 g śmietany natka pietruszki oraz plasterki cytryny do dekoracji  



Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Serek Camembert pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki i zawinąć w folię aluminiową. Podgrzewać w piekarniku przez 15 minut. Solę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierem kuchennym i podsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i trzymać pod przykryciem z folii aluminiowej, aby nie ostygły. Rozgnieść ser w naczyniu żaroodpornym, dolać śmietanę i mieszając trzepaczką  doprowadzić na ogniu do zagotowania, aż do momentu, kiedy ser stopi się całkowicie i masa osiągnie konsystencję kremu. Doprawić solą i pieprzem. Filety soli ułożyć na podgrzanych talerzach, polać sosem i udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.   Podawać z ziemniakami z posiekaną natką pietruszki.