reklama

Ser Bleu d Auvergne z orzechami włoskimi w cieście


Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 45 ml puree z pomidorów
  • 4 cebule
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g sera Bleu d’Auvergne
  • 1 jajko


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 220°C. Rozwinąć ciasto i pociąć w kwadraty o wymiarach ok. 10x13cm. Nakłuć ciasto widelcem i posmarować puree z pomidorów.
Następnie całość posypać posiekaną cebulą, drobno pokrojonymi orzechami włoskimi oraz serem Bleu d’Auvergne. Zawinąć do środka dwa przeciwległe rogi ciasta i złączyć na środku. Na wierzchu ciasto posmarować ubitym jajkiem. Piec około 15 minut, aż ciasto uzyska złoto-brązowy kolor.
Przekąska łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Podajemy ją wraz z zupą lub z sałatą. Można również przygotować samodzielne porcje jako przekąski na przyjęciu.