Ser Bleu d Auvergne z orzechami włoskimi w cieście
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 45 ml puree z pomidorów
- 4 cebule
- 50 g orzechów włoskich
- 150 g sera Bleu d’Auvergne
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Rozwinąć ciasto i pociąć w kwadraty o wymiarach ok. 10x13cm. Nakłuć ciasto widelcem i posmarować puree z pomidorów.
Następnie całość posypać posiekaną cebulą, drobno pokrojonymi orzechami włoskimi oraz serem Bleu d’Auvergne. Zawinąć do środka dwa przeciwległe rogi ciasta i złączyć na środku. Na wierzchu ciasto posmarować ubitym jajkiem. Piec około 15 minut, aż ciasto uzyska złoto-brązowy kolor.
Przekąska łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Podajemy ją wraz z zupą lub z sałatą. Można również przygotować samodzielne porcje jako przekąski na przyjęciu.