Moules marinieres (dla 6 osób)
- 2 kg muli, - 2 szklanki białego wytrawnego wina (dobrze się sprawdza np. alzacki sylvaner), - 6 posiekanych szalotek, - bouquet garni (po 3 gałązki tymianku, pietruszki, 4 liście laurowe), - czarny pieprz z młynka, - łyżka masła, - bagietka do podania
Jeśli mule nie są oczyszczone, trzeba je najpierw oczyścić, zrywając nożem pod bieżącą wodą wszystkie narośle z muszli. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej masło, wrzuć posiekane szalotki i zioła, następnie wlej wino i dosmacz pieprzem. Doprowadź do wrzenia i włóż mule. Gotuj przez ok. 10 min na dużym ogniu, aż się otworzą. Te, które po tym czasie będą zamknięte, trzeba wyrzucić. Podawaj w mule w winnym sosie z bagietką. Postaw też na stole miskę z wodą, w której wszyscy biesiadnicy będą mogli płukać ręce. Do kieliszka dobrze podać to wino, w którym gotowały się mule. Oprócz sylvanera sprawdzi się też alzacki riesling, chablis, bergerac, graves czy meursault. Oraz wiele innych…