Gratin dauphinois (dla 6 osób)
- 1 kg ziemniaków, - 250 ml gęstej kwaśnej śmietany, - 150 ml mleka, - 1 ząbek czosnku, - 50 g masła, - 3 szczypty gałki muszkatołowej, - sól, pieprz
Obrane i osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypujemy 2 szczyptami gałki. Solimy i pieprzymy, a potem mieszamy. Układamy resztę ziemniaków i wylewamy pozostałą śmietanę z mlekiem. Solimy, pieprzymy i posypujemy resztą gałki. Posypujemy również wiórkami pozostałego masła. Pieczemy przez półtorej godziny w 180° C. Jeśli zapiekanka zbyt szybko się przypiecze z wierzchu, przykrywamy ją folią aluminiową. Podajemy gorące. Uwaga: Do śmietany i mleka – w zależności od upodobań – można dodać jedno ubite jajo lub 2 garści startego ementalera. Do tej przepysznej zapiekanki podajemy Beaujolais Villages albo Saint Chinian. Będzie bosko!