Ciasto Tatin z kiwi, jabłkami i skórką z pomarańczy
Składniki dla 4 osób :
- 6 jabłek,
- 6 owoców kiwi,
- skórka z pomarańczy,
- 1 opakowanie kruchego ciasta,
- 50 g masła
- 100 g cukru,
- tortownica o średnicy 26 cm i wysokości 5 cm
Przygotowanie:
Kiwi obrać i pokroić na 8 cząstek (każdy owoc). Jabłka pokroić w ósemki, wyciąć środek, nie obierać. Na dużej patelni rozpuścić masło, smażyć na nim jabłka na złoty kolor. Po upływie 10 min odwrócić jabłka i posypać cukrem. Dodać skórkę z pomarańczy. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 10 min. Cząstki kiwi i jabłek ułożyć w tortownicy. Owoce polać powstałym w czasie smażenia na patelni karmelem i skórką pomarańczową. Na całości rozłożyć kruche ciasto, wystające fragmenty podwinąć wzdłuż boków tortownicy. Wstawić na 30 min do pieca nagrzanego do temperatury 200°C. Podawać ciepłe.
Uwaga: CIASTO TATIN PODAJE SIĘ ODWRÓCONE DO GÓRY NOGAMI
Przygotowanie : 30 min