reklama

Ciasteczka z ciasta francuskiego z Camembert


Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 425g
4 łyżeczki pesto
2 średnie pomidory
1 jajko (roztrzepane)
1 ser camembert
kilka czarnych oliwek
świeże liście bazylii
oliwa z oliwek, sól, pieprz



Rozmrozić i rozwinąć 1 płat mrożonego ciasta francuskiego (pozostałą część ciasta włożyć ponownie do lodówki lub zamrażalnika). Pociąć ciasto na 4 równe części (brzegi można fantazyjnie wykroić), ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej pergaminem. Na środku każdego ciastka rozsmarować po łyżeczce pesto, położyć po 3 plastry pomidora. Całość skropić delikatnie oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Brzegi (wystające spod pomidorów) ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na około 6 do 15 min. Piec aż ciasto lekko urośnie i stanie się złociste. Następnie pokroić ser camembert na plastry i ułożyć na każdym ciastku po 2-3 plastry. Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i odczekać aż ser zacznie się topić (około 4-5 min). Na wierzchu ułożyć po 2 połówki czarnych oliwek, udekorować listkami świeżej bazyli.