reklama

Bûche de Noël


Biszkopt czekoladowy: 4 białka 4 żółtka 90g cukru 20g kakao 35g mąki pszennej Pomarańczowy krem z sera mascarpone: 450 g sera mascarpone, w temperaturze pokojowej 80g cukru 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej 1 łyżka likieru Cointreau 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka (240ml) śmietany kremówki 1 ½  łyżeczki żelatyny Puszysty ganache: 60g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki kakao 100ml śmietanki kremówki 50g miękkiego masła łyżeczka likieru Cointreau 3 łyżeczki cukru



Zacznij od przygotowania kremu. Mikserem ubij kremówkę. W osobnym naczyniu wymieszaj (najlepiej mikserem) serek mascarpone, skórkę pomarańczową, likier, cukier, ekstrakt z wanilii. Delikatnie połącz z ubitą kremówką. Żelatynę namocz w wodzie (na 1 łyżeczkę żelatyny - 2 łyżki wody), dokładnie rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kilka łyżek pomarańczowej masy, wymieszaj. Powoli dodaj do pozostałego kremu. Odstaw do stężenia. Nagrzej piekarnik do 190°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Utrzyj żółtka z 40g cukru. Białka z resztą cukru ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj pianę z utartymi żółtkami. Mąkę, kakao przesiej przez sitko. Stopniowo dodawaj do naczynia z utartymi żółtkami i delikatnie mieszaj. Ciasto będzie miało bardzo piankową konsystencję. Całość przełóż na blachę i równo rozsmaruj. Piecz, aż ciasto będzie lekko rumiane (ok. 10 minut). Wyjmij na lnianą ściereczkę i odklej papier do pieczenia. Jak tylko wystygnie posmaruj tężejącym kremem, zawiń.   Teraz przygotuj puszysty granache, którym udekorujesz ciasto. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i cukrem. Masło ubij na puszysty krem i miksuj dalej dodając niewielkie porcje kakao, przestudzonej czekolady i alkoholu. Jak krem zrobi się puszysty to przełóż go do rękawa cukierniczego i wyciskaj krem na roladę. Powinieneś uzyskać efekt tzw. kory drzewa. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego to po prostu grubo posmaruj roladę kremem i widelcem wyżłób rowki (tak aby uzyskać efekt kory). Całość możesz dodatkowo przystroić np. czekoladowymi liśćmi ostrokrzewu z czerwonymi owocami (np. wiśnie)