reklama

BABECZKI I VOL-AU-VENTS NADZIEWANE WĘDZONYM PSTRĄGIEM


Składniki dla 4 osób

  • 300 g wędzonego pstrąga,
  • 1 słoiczek ikry pstrąga,
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach,
  • 50 ml wódki,
  • 1 łyżka serka mascarpone (lub gęstej śmietany),
  • 2 żółtka,
  • gałązka koperku,
  • 2 kawałki gotowego ciasta francuskiego.


Rozłożyć jeden kawałek gotowego ciasta francuskiego, z którego będziemy wykrawać vol-au-vents. Za pomocą szklanki wykrawać kółka o średnicy 5 cm. Połowę krążków odłożyć, w drugiej połowie wyciąć otwory kieliszkiem o średnicy 3 cm. Nakładać krążki z wyciętym środkiem na pełne krążki ciasta, posmarowane wodą, aby je skleić. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Rozłożyć drugi kawałek ciasta przeznaczony na babeczki. Wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Wylepić nimi foremki do babeczek, nakłuć widelcem i posmarować żółtkiem.
Włożyć vol-au-vents i babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 10 min.
Zmiksować filety wędzonego pstrąga z 50 ml wódki, łyżką mascarpone i 10 ziarnami zielonego pieprzu. Masę nałożyć do ciasteczek. Połowę udekorować ikrą, a drugą połowę ziarnami zielonego pieprzu i koperkiem.

Przygotowanie : 20 min