reklama

Quiche ze szpinakiem i pomidorkami
Małgorzata

Ciasto:
- 35 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 4-5 łyżek zimnej wody
- szczypta soli

Farsz:
- porcja mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 3 łyżki śmietany 18%
- ser żółty
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Najpierw przyrządzamy ciasto kruche.

1. Siekamy mąkę z masłem, następnie rozcieramy w palcach kawałki masła i mąkę.
2. Robimy dziurkę w mące, gdzie wlewamy żółtka i wodę. Wszystko umiejętnie mieszamy nożem tak, aby nic nie wypłynęło poza mąkę i gdy wszystkie składniki się połączą - szybko zagniatamy.
3. Wykładamy ciasto na blachę, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ciasto na ok. 30 min. do lodówki.
4. Wyjmujemy z lodówki, dokładnie nakłuwamy ciasto widelcem i wrzucamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy, aż się lekko zrumieni.

Teraz przygotujemy farsz szpinakowy.

Szpinak powinien być już rozmrożony i odcedzony.

1. Patelnie polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy na ogień. Po chwili wrzucamy przeciśnięty czosnek i smażymy.
2. Teraz wrzucamy szpinak, mieszamy z czosnkiem i jeszcze odparowujemy. Szpinak powinien stać się gęstą masą, aby po dodaniu reszty składników farsz nie był za płynny. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem - powoli aby nie przesadzić z którymś składnikiem.
3. Widelcem roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Dodajemy starty ser żółty w ilości dowolnej.
4. Łączymy masę szpinakową z masą jajeczno-śmietanowo-serową. Farsz do tarty powinien być dość gęsty, aby nie spływał z blachy. Wykładamy farsz na ciasto i gęsto posypujemy serem żółtym.
5. Wstawiamy tartę do piekarnika (w tej samej temperaturze) i pieczemy aż wierzch farszu zetnie się i zrumieni.

Smacznego !!!