reklama

Quiche z porem
Edyta

Składniki
ilość porcji: 8

Ciasto:
200 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
1 jajko
1 szczypta soli
nieco zimnej wody
Nadzienie:
1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 cienkie pory
4 jajka
250 ml crème fraîche
100 g sera gruyere, startego
50 g ementalera, startego
50 g szynki pokrojonej w kostkę
świeżo zmielony biały pieprz
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Metoda przygotowania

1.
Wyrobić dłońmi mąkę z masłem, jajkiem i solą, dodając tylko tyle wody, ile potrzeba aby powstało gładkie ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.
Rozgrzać piekarnik do 200.
3.
Od porów odciąć zielone liście, resztę pokroić w cienkie plasterki i umyć kilkakrotnie w zimnej wodzie.
4.
Oliwę rozgrzać w patelni i smażyć pora przez 5 minut, aż się zeszkli.
5.
Rozwałkować ciasto, aby pasowało do tortownicy o średnicy 25 cm, uformować też brzeg o wysokości 2-3 cm.
6.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, wmieszać sery, szynkę i pora. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć mieszaninę na cieście i wygładzić wierzch.
7.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.