Quiche z grzybami
Sylwia
Składniki:150 g mąki
3 jajka
sól
100 gram margaryny
250 gram grzybów
cebula
łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki i kilka listków do dekoracji
50 ml mleka
100 g kwaśnej śmietany
świeżo zmielony czarny pieprz
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli,jajkiem i margaryną. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Cebulę obieramy i siekamy. Część grzybów kroimy drobmno,a część w większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło,wsypujemy grzyby i cebulę i dusimy około 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki.Cienko rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonych foremek.
Mleko,śmietanę i 2 jajka mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z podsmażonymi grzybami z cebulą. Mieszamy i wsypujemy natkę pietruszki. Nadzienie nakładamy na ciasto w foremkach.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy listami natki pietruszki.