reklama

Quiche z boczkiem i brokułami
Marek

CIASTO:
200G masła, 300g mąki pszennej, 100g cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany 22%
NADZIENIE:
200 g żółtego twardego sera,200g wędzonego boczku, 200g różyczek brokułów, 1 cebula dymka, 1 mała papryka czerwona
3 jajka, 150ml mleka, 150ml śmietanki 12%, 1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko i maso. na początku siekamy masło nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Pod koniec szybko wyrabiamy ciasto rękami i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na posypanej mąka stolnicy i wykładamy na foremkę , obcinamy po brzegach nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem dno. Ciasto przykrywamy pergaminem lub folią aluminiową i przysypujemy fasolą. tak przygotowane ciasto pieczemy około 15min. temp. 200st.C. Potem usuwamy pergamin lub folię i fasolę.
Zmniejszamy temp. do 180st.C.
W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony kostkę boczek i paprykę.
Brokuły obgotowujemy chwilę w osolonej wodzie.
Na przygotowane ciasto wykładamy podsmażony boczek z papryką, podgotowane brokuły, posiekaną w półplasterki cebulkę i pokrojony kostkę ser żółty.
Ubijamy jajka ze śmietanka i mlekiem i musztardą, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Wylewamy masę na ciasto.
Całość pieczemy jeszcze około 30 min, dopóki się nie zetnie i ładnie zarumieni.
Możemy podawać zaraz po upieczeniu na gorąco, lub jako danie na zimno.
Smacznego!