Quiche oryginalnie
Dominika
250 g kruchego ciasta4 pory
500 g oczyszczonych przegrzebków (zachować muszle i oczyścić)
2 całe jajka
2 żółtka
250 ml śmietany kremówki
20 g masła
oliwa z oliwek w sprayu
2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować. Nakłuć widelcem.
Pociąć ciasto na kawałki odpowiadające wielkości muszli. Osuszone muszle, spryskać po wewnętrznej stronie oliwą. Wyłożyć na nie ciasto i odstawić do lodówki na 20 minut.
Pory oczyścić. Białe części porów pociąć na cienkie talarki. Następnie dusić na maśle, stale mieszając.
Odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 210°C.
Ubić jajka i żółtka.Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Wyjąć muszle z lodówki, w każdej układać przegrzebki i pory, zalać kremem śmietanowym, posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Wstawić do piekarnika, po 5 minutach obniżyć temperaturę do 180°C i piec do zarumienienia (ok.15 minut).
Podawać gorące.
Smacznego!