reklama

Quiche lorraine
Angelika

Ciasto: 250g maki i trochę do posypania blatu. 120g masła i trochę do formy, 0,5 łyżeczki soli, żółtko, suszony groch do obciążenia spodu.
Na wierzch ciasta: 150g śmietany kremówki, 3 jaja, żółtko, szczypta tartej gałki muszkatołowej, pieprz i sól do smaku, 150g wędzonej biodrówki wieprzowej w plasterkach, 200g tartego ementalera.
Przygotowanie:
Wsypać mąkę do miski. Pokroić masło na kawałki. Dodać do mąki wraz z solą, żółtkiem i 2 łyżkami wody. Wyrobić na gładkie ciasto najpierw mikserem a potem rękami. Uformować z niego kulę , zawinąć w folię i włożyć na 30min w chłodne miejsce.
Natrzeć dno formy masłem. Rozgrzać piekarnik do 180st. Cienko rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie. Wylepić nim formę tworząc brzegi wysokości 5cm.
Gęsto ponakłuwać widelcem ciasto, pokryć odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia, posypać grochem i zapiekać 12min. Usunąć papier i groch, i piec nadal przez 45min. Wyjąć z piekarnika i nieco ostudzić.
Wymieszać śmietanę, jaja, żółtko, gałkę, pieprz i dodać trochę soli.
Odkroić skórę z plastrów wędzonki, pokroić w paski, rozłożyć na cieście, posypać tartym serem i zalać śmietaną wymieszaną z dodatkami.
Piec placek 25min. Gotowy placek studzić przez 5min w formie, następnie wyjąć i podawać jeszcze gorący.