reklama

Kisz Prowansalski
Paulina

SKŁADNIKI:
CIASTO SKŁADNIKI: mąka pszenna - 200 g; drożdże 10g; 1 jajko,3 łyżki oliwy; sól i cukier puder - po łyżeczce
CIASTO PRZEPIS: wysyp na stolnicę mąkę, dodaj sól i cukier; wlej do małego naczynia 60 ml ciepłej wody, wymieszaj w niej drożdże; dodaj jajko, oliwę - całość wymieszaj i przelej do mąki. wyrabiaj ciasto, aż przestanie się lepić do ręki - nie przejmuj się początkiem; uda się :-). jak już się odklei przykryj je ścierką (czystą najlepiej) i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. po 30 minutach rozwałkuj je na 2-3 cm i wyłóż nim formę.
FARSZ SKŁADNIKI:cukinia, cebula, bakłażan, papryka, żabek czosnku, tarty parmezan 50g, 2 jajka, 150 ml gęstej śmietany, 1 łyżka pietruszki (pokrojona zielona część), 1/3 łyżki tymianku, sól, pieprz, kilka pomidorów koktajlowych
FARSZ PRZEPIS: umyj warzywa, obierz cukinię i cebulę, wyjmij środek papryki, pokrój cebulę na drobną kostkę. W rondlu (dość dużym) rozgrzej oliwę (trochę jej na dnie) - dodaj cebulę, wciśnij czosnek, smaż ok 3 minuty. Resztę warzyw, tymianek kroisz w plasterki i wrzucasz do rondla. Dusisz 15 minut. Odstaw do ostygnięcia - potem odsącz w sitku, durszlaku - jak chcesz.
jajka ubij ze śmietaną, dodaj parmezan, wymieszaj z odsączonymi warzywami, posól i popieprz, jeszcze trochę. Przełóż całość na ciasto. na wierchu dodaj przekrojone na pół pomidory.
Włóż naczynie do rozgrzanego do 200stC piekarnika na 30 minut.
Jedz na ciepło lub zimno - jak chcesz!