reklama

KISZ POMIDOROWY
Radek

Ciasto: 200 g mąki pszennej, 150 g chudego twarogu, 80 g zimnego masła. sól.
Farsz: 2 jajka, 300 g pomidorów koktajlowych, 350 g twarogu, zioła, przyprawy (jak kto lubi)
Przygotowanie ciasta:
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, mieszaj dodają małe kawałki masła. Gdy masło z mąką uzyska jednolitą konsystencję dodaj twarogu i wyrabiaj aż do powstania jednolitej masy. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie robisz FARSZ:
Oddziel żółtka od białek. Dopraw twarożek ziołami i przyprawami (ja proponuję koperek, sól, świeżo mielony pieprz), dodaj żółtka, wymieszaj. Z białek ubij pianę i dodaj do masy twarogowej.
Włącz piekarnik - niech nagrzewa się do temperatury 200 stopni. Wyjmij z lodówki ciasto rozwałkuj i ułóż w formie. Włóż do piekarnika na 10 minut.
Wyjmij ciasto - rozsmaruj na nim masę twarogową, ułóż na wierzch przekrojone na pół pomidorki i ponownie włóż do piekarnika - 200 stopni na ok 30 minut.
SMACZNEGO!