reklama

kisz -co masz pod ręką
joanna

ciasto; 1 kg maki, pół kostki drożdzy, 2 jajka sól, cukier, szklanka mleka, zioła(bazylia,oregano,tymianek) czosnek, oliwa, FARSZ;szklanka śmietany kremówki 30%, starty parmezan-nasz polski super wspaniały odpowiednik to ser bursztyn-a dla bardziej wymagających ser rubin:), cebula, pomidory, czosnek, boczek, papryka, ogórek korniszony, oliwki czarne, pieczarka świeża. PRZYGOTOWANIE CIASTA:wszystkie składniki ciasta mięszamy razem bez robienia zaczynu,doprawiamy solą i cukrem wedle smaku,odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.kiedy ciasto wyrosnie dodajemy ziola i czosnek pokrojony w plasterki(musi byc go sporo)i lekko wyrabiamy w misce.formę smarujemy oliwa i wykładamy do niej ciasto,podpiekamy ok 10minut w 150st.następnie ukladamy warstwami kolejno pokrojone w plastry ogórek,cebulę boczek,pieczarki,czosnek,i paprykę pokrojona w drobną kosteczkę,na wierzch czarne oliwki,całość zalewamy śmietaną kremówką i grubo obsypujemy serem.tak calość pieczemy w piekarniku ok 20 minut w 170stopniach. na zimno i na cieplo smacznego.