reklama

Apelacje alzackich win
2012-06-27

Alzackie wina wchodzą w skład trzech apelacji: AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru i AOC Crémant d’Alsace. Z wszystkich wymienionych rodzajów winorośli wytwarza się trunki AOC Alsace, natomiast AOC Alsace Grand Cru mogą być produkowane z rieslinga, muscatu, pinot gris i gewurztraminera. Alkohole z oznaczeniem Grand Cru pochodzą z 51 wyjątkowych terroir (siedlisk o określonych cechach geologicznych i klimatycznych) i muszą sprostać szczególnym wymaganiom jakościowym. Ofertę uzupełnia apelacja Crémants d'Alsace, czyli wina musujące wytwarzane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (tak jak szampana). Powstają one z 5 odmian winogron: rieslinga, pinot noir, pinot blanc, pinot gris i chardonnay. Nie są to jednak wszystkie określenia, jakie można znaleźć na alzackiej etykiecie: apelacja AOC może być bowiem uzupełniona o nazwę geograficzną miejsca, gdzie wino ma specyficzne właściwości i produkowane jest według szczególnych zasad. Te szczególne nazwy to: Blienschwiller, Côtes de Barr, Côte de Rouffach, Klevener de Heiligenstein, Ottrott, Rodern, Saint-Hippolyte, Scherwiller, Vallée Noble, Val Saint Grégoire oraz Wolxheim. I ciągle to jeszcze nie wszystko! Kolejna apelacja – również odwołująca się do nazwy miejsca i określana terminem lieu-dit – obejmuje wina o jeszcze większych wymaganiach jakościowych i ściślej określonych zasadach uprawy oraz produkcji. Lieu-dit jest tak wiele, że trudno wszystkie wymienić, można jednak założyć, że gdy na etykiecie pojawia się nazwa własna, to trzymamy w ręku wino bardzo wysokiej jakości.