reklama

Tournedos z serem z przerostem niebieskiej pleśni


Składniki dla 4 osób: 2 szalotki 600 g różyczek brokuł sól, pieprz 1 łyżka masła 100 ml rosołu wołowego 5 łyżek białego wina 1 kubeczek śmietany /200 g/ 2 łyżki masła 4 plastry polędwicy wołowej / po 125 g/ 4 plastry sera z przerostem niebieskiej pleśni / po 60 g/  



Przyrządzanie: Obrać szalotki i drobno pokroić. Oczyścić różyczki brokuł i umyć. Zagotować niewielką ilość posolonej wody, wrzucić brokuły i gotować ok. 10 minut. Odlać wodę i odstawić w podgrzane miejsce. W rozgrzanym maśle podsmażyć szalotki,  zalać rosołem oraz białym winem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać śmietanę i sos, krótko jeszcze pogotować. Przecedzić, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać klarowane masło, w nim smażyć polędwicę z obydwu stron od 3 do 5 minut, w zależności czy ma być podana „po angielsku”, „medium” /średnio/, czy też wysmażona . Posolić i popieprzyć i każdy kawałek polędwicy obłożyć plastrem sera. Na krótko przykryć patelnię, aby ser stopniał. Befsztyki z polędwicy udekorować na talerzu sosem oraz różyczkami brokuł. Nasza rada: Głęboko zamrożoną wołowinę można przetrzymywać w zamrażarce prawidłowo przechowywaną do 10 miesięcy. Należy ją po wyjęciu z zamrażarki powoli rozmrażać. W zależności od grubości mięsa – od 6 do 12 godzin.