reklama

Ser Roquefort z orzechami włoskimi w cieście


Składniki:   500 g ciasta ptysiowego 45 ml puree z pomidorów 4 cebule 50 g orzechów włoskich 150 g sera Roquefort 1 jajko



Sposób przygotowania:   Piekarnik rozgrzać do 220°C. Rozwinąć ciasto i pociąć w kwadraty o wymiarach ok. 10x13cm. Nakłuć ciasto widelcem i posmarować puree z pomidorów. Następnie całość posypać posiekaną cebulą, drobno pokrojonymi orzechami włoskimi oraz serem Roquefort. Zawinąć do środka dwa przeciwległe rogi ciasta i złączyć na środku. Na wierzchu ciasto posmarować ubitym jajkiem. Piec około 15 minut, aż ciasto uzyska złoto-brązowy kolor. Przekąska łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Podajemy ją wraz z zupą lub z sałatą. Można również przygotować samodzielne porcje jako przekąski na przyjęciu