reklama

Chateaubriand


1 kg dobrej jakości polędwicy wołowej 2 - 3 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony czarny pieprz   Sos: 5-6 szalotek 4 łyżki octu winnego 4 łyżki białego wytrawnego wina gałązka świeżego estragonu 4 żółtka 250 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny (bez pestek) sól, biały pieprz  



Oczyść i drobno posiekaj szalotki. Wrzuć do rondelka. Dodaj wino, ocet i gałązkę estragonu. Gotuj na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o około 1/3. Całość przecedź, wlej do rondelka, który umieścisz w kąpieli wodnej. Zacznij ubijać trzepaczką i powoli dodawaj po jednym żółtku (ważna jest kolejność wykonywanych czynności). Następnie dodawaj po kawałku masło. Ubijaj do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Trzymaj w cieple, aż do podania całego dania. Polędwicę oczyść, osusz. Pokrój w grube (około 6cm) plastry. Delikatnie ugnieć palcami. Wszystkie plastry lekko posmaruj oliwą. Smaż na gorącej patelni grillowej po 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posyp białym pieprzem i solą. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.