newsletter




reklama

Tartinki ziemniaczane ze szpinakiem i z kozim serem Petit Chaud


Składniki:

250 g mrożonego szpinaku

500 g ziemniaków

2 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki mąki

1 jajko

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

4 plasterki sera Petit Chaud

Rozmrozić szpinak, grubo posiekać. Gotować ziemniaki około 20 minut. Odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przecisnąć przez prasę. Nastawić piekarnik na 220 stopni.

Śmietanę, mąkę i jajko rozgnieść razem z ziemniakami. Dodać do smaku sól, pieprz i utartą gałkę muszkatołową.

Posmarować masłem blachę do pieczenia. Ciasto ziemniaczane uformować na placki o średnicy około 15 cm, po środku zrobić wgniecenie, rozmieścić na blasze.

Obrać ząbek czosnku, posiekać drobno. Na maśle zeszklić. Dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nałożyć do dołków placuszków. Na każdym placku położyć jeden plasterek sera. Piec w piekarniku około 20 minut.

 

Podając udekorować według uznania rzodkiewkami oraz karbowaną sałatą.