newsletter




reklama

Ser Roquefort z orzechami włoskimi w cieście


Składniki:

 

500 g ciasta ptysiowego

45 ml puree z pomidorów

4 cebule

50 g orzechów włoskich

150 g sera Roquefort

1 jajko

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik rozgrzać do 220°C. Rozwinąć ciasto i pociąć w kwadraty o wymiarach ok. 10x13cm. Nakłuć ciasto widelcem i posmarować puree z pomidorów.

Następnie całość posypać posiekaną cebulą, drobno pokrojonymi orzechami włoskimi oraz serem Roquefort. Zawinąć do środka dwa przeciwległe rogi ciasta i złączyć na środku. Na wierzchu ciasto posmarować ubitym jajkiem. Piec około 15 minut, aż ciasto uzyska złoto-brązowy kolor.

Przekąska łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Podajemy ją wraz z zupą lub z sałatą. Można również przygotować samodzielne porcje jako przekąski na przyjęciu