newsletter




reklama

Omlet z serem Camembert i ziołami


Składniki:

75 g młodego lub mrożonego szpinaku

1 łyżka stołowa soku z cytryny

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

3 roztrzepane jajka

½ łyżki stołowej posiekanego szczypiorku

½ łyżki stołowej posiekanej pietruszki

½ łyżki stołowej posiekanych liści estragonu

55 g pokrojonego w plasterki sera Camembert

sól i pieprz, masło do smażenia

Sekret udanego omletu tkwi w odpowiednim czasie jego smażenia. Jeśli go nie przesma-żymy jego konsystencja pozostanie lekka i kremowa. Najsmaczniejszy jest podany zaraz po przygotowaniu, nie służy mu odgrzewanie. Włożyć szpinak mrożony (świeży – uprzednio zblanszować – wrzucić do lekko osolonego wrzątku, raz zagotować i natychmiast odcedzić, lekko posiekać) do rondla, lekko podgrzać, polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 1-2 minuty, aż szpinak zmięknie. Odsączyć i odstawić na bok. Roztrzepać jajka, dodać posiekany szczypiorek, pietruszkę i estragon, doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić odrobinę masła na patelni i wlać roztrzepane jajka. Smażyć do momentu aż spód omletu będzie ścięty i lekko zrumieniony, a góra zacznie się ścinać. Na połowie omletu ułożyć plastry sera i przykryć je szpinakiem. Przykryć drugą połową omletu i smażyć przez następne 30 sekund. Następnie delikatnie przełożyć na talerz i podawać.