reklama

Quiche z grzybami
Sylwia

Składniki:

150 g mąki

3 jajka

sól

100 gram margaryny

250 gram grzybów

cebula

łyżka masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki i kilka listków do dekoracji

50 ml mleka

100 g kwaśnej śmietany

świeżo zmielony czarny pieprz


Mąkę mieszamy ze szczyptą soli,jajkiem i margaryną. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.

Cebulę obieramy i siekamy. Część grzybów kroimy drobmno,a część w większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło,wsypujemy grzyby i cebulę i dusimy około 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki.Cienko rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonych foremek.

Mleko,śmietanę i 2 jajka mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z podsmażonymi grzybami z cebulą. Mieszamy i wsypujemy natkę pietruszki. Nadzienie nakładamy na ciasto w foremkach.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy listami natki pietruszki.