reklama

Quiche (Kisz) z warzywami
Elżbieta

Ciasto kruche:
250 g mąki,
130 g masła,
szczypta soli,
1 żółtko,
40 ml zimnej wody
Farsz:
400 g brokułów,
mała papryka czerwona,
20 zielonych oliwek nadziewanych papryką,
cebula,
80 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
Sos:
3 jajka,
400g naturalnego serka homogenizowanego,
150 g śmietanki kremówki 30%,
2 łyżki śmietany,
50g sera żółtego tartego,
sól,pieprz do smaku,
1 łyżeczka majeranku
Ciasto kruche:
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać sól,żółtko,wodę i szybko
zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1 godz.

Farsz:Brokuły oczyścić,podzielić na różyczki i blanszować przez
około 2 minuty w osolonym wrzątku. Osączyć.Suszone pomidory pokroić w
paski.Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.Cebulę
pokroić w wiórka.
Sos:Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować.Sos
doprawić solą, pieprzem,majerankiem

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę do
pieczenia tarty lub tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm.Ciasto po
nakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C
piekarnika,podpiekać około 15minut.Pozostawić w formie do wystygnięcia.
Na cieście najpierw rozłożyć brokuły a następnie pozostałe warzywa,zalać sosem.
Formę ponownie wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec przez około 30-40 minut,aż masa się zetnie.