reklama

Quiche z cukinią
Iwona

CIASTO:
1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 kostki masła,
1/3 szklanki zimnej wody,
szczypta soli
FARSZ:
3jaja,
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
200g żółtego sera
200g szynki wędzonej
1 cukinia
1 mała papryka czerwona
1 ząbek czosnku
biała część pora
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Następnie wlej wodę i dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. łóż na pół godziny do lodówki. Po upływie czasu rozwałkuj i przełóż do formy.

Szynkę,paprykę i żółty ser pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w cieńkie półplasterki, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Pora pokrój w talarki.
Paprykę, czosnek i cukinię, podsmaż chwilę na patelni.
Warzywa i żółty ser wyłóż na ciasto.
Jaja rozbełtaj z mlekiem i śmietana, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj zioła prowansalskie.
Masą śmietanowo-jajeczną równomiernie polej wierzch Quicha.
Zapiekaj około 40min temp.180st. C
Wierzch powinien być lekko zarumieniony.
Smacznego!