reklama

Bretzel: najsłynniejsze alzackie ciastko
2012-06-27

Bretzel to ciastko, którego kształt przypomina splecione ramiona. I taka jest z resztą etymologia nazwy: pochodzi od łacińskiego słowa bracchium, które oznacza ramię.

O powstaniu precelka opowiada XV-wieczna legenda. A było tak.

Pewien piekarz z miasteczka Ingwiller został wtrącony do więzienia za to, że w sposób nieprzyjazny wyraził się o konkubinie księcia. Miał zostać skrócony o głowę, chyba że uda mu się upiec ciastko, przez które będzie można trzy razy obejrzeć słońce. Biedak już się miał za straconego, jednak z pomocą przyszedł mu młody osiłek z miejscowości Uttwiller: udało mu się wygiąć kraty w więziennym oknie i piekarz wyszedł przez nie na wolność. Zauważył jednak, że żelazne sztaby zostały uformowane w charakterystyczny kształt – powtórzył go więc w ciastku. I tak oto powstał wypiek, przez który można trzy razy zobaczyć słońce.

Precelkowi przypisuje się właściwości terapeutyczne: ma on być skutecznym lekiem na ból brzucha. A poza tym alzaccy piekarze przepowiadają na jego podstawie pogodę: jeśli od ciastka odpada sól, to znaczy że będzie padać.