reklama

Pasteryzacja - zawdzięczamy ją pewnemu Ludwikowi...

Technika konserwowania żywności, polegająca na jej podgrzewaniu tak, by zniszczyć psujące ją drobnoustroje lub enzymy, ale by jednocześnie nie zmienić jej smaku i wartości odżywczych. Dzięki pasteryzacji możliwe jest w ogóle wytwarzanie żywności na większą skalę, a zawdzięczamy to wybitnemu uczonemu francuskiemu, Ludwikowi Pasteur (1822-1895). Stworzył on podwaliny całej mikrobiologii i był jednym z tych geniuszy, którym ludzkość winna jest wdzięczność do końca świata. Nie tylko pasteryzacja jest jego dziełem, ale i szczepionka na wściekliznę, która – nim udało mu się ją pokonać – zawsze była chorobą śmiertelną, w dodatku dotknięty nią człowiek umierał w strasznych boleściach. Pierwszy raz w historii szczepionka została podana 9-letniemu chłopcu, pogryzionemu przez wściekłego psa. Uratowała mu życie.