reklama

Zapiekane ziemniaki z serem Brie oraz mleczkiem czosnkowym


  Składniki dla 4 osób: 1 opakowanie sera Brie   600 g ziemniaków ½ l pełnego mleka 100 g szynki lub bekonu 1 nie obrany ząbek czosnku 2 listki laurowe 3 goździki 4 szczypty utartej gałki muszkatołowej sól pieprz szczypiorek 1 porcja masła wielkości orzecha włoskiego



Przygotowanie:   Wlać mleko do garnka o średnicy około 20 cm / przedtem opłukać w wodzie, aby mleko się nie przypaliło/. Dodać ząbek czosnku, trochę startej gałki muszkatołowej oraz pieprzu do smaku. Zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. W międzyczasie obrać ziemniaki, umyć, odsączyć z wody i pokroić na cienkie plasterki. Odstawić. Wyłowić przyprawy z mleka o dodać do niego utarte ziemniaki. Gotować na małym ogniu około 15 minut / ziemniaki muszą prawie zmięknąć/, ostrożnie mieszając. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni / nawiew/ lub 225 stopni / bez nawiewu/. Owalną formę do pieczenia o średnicy około 27 cm wysmarować masłem. Szynkę pokroić na drobne kawałki. Ser przekroić wzdłuż. Wyskrobać kremową zawartość ze skórki i dodać razem z szynką do ziemniaków mieszając drewnianą łyżką, aż do stopienia serka. Przełożyć masę do formy, wyrównać powierzchnię i piec do zarumienienia około 20-25 minut. Podawać posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.