reklama

Sznycle z indyka z sosem z sera z przerostem niebieskiej pleśni


Składniki dla 4 osób: 4 sznycle z indyka po 180 g ½ l śmietany 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni 1 cytryna / sok oraz starta skórka/ 40 g masła 2 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki tymianku sól 1 łyżka koniaku lub calvadosu grubo zmielony czarny pieprz  



Rozgnieciony ser wymieszać ze śmietaną i zagotować na niewielkim ogniu na jednolitą, gęstą masę, mieszając od czasu do czasu. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, wytrzeć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Połowę masła roztopić na patelni. Dodać sok z cytryny. Zamieszać. Bułkę tartą zmieszać z tymiankiem i skórką z cytryny. Sznycle posolić, w pierwszej kolejności umoczyć je w przyprawionym maśle z patelni,  następnie obtoczyć w bułce tartej. Na gorącym maśle obsmażyć z każdej strony przez 3 minuty. Sos doprawić koniakiem i pieprzem. Usmażone sznycle ułożyć na półmisku, polać niewielką ilością sosu. Resztę sosu podać osobno w sosjerce. Podawać z ryżem lub makaronem oraz z brokułami Porcja zawiera: ok. 440kcal/ 1.835Kj