reklama

Sola ze szpinakiem i serem niebieskim (dla 2 osób)


Ryba:   - 220 g filetów z soli, - 1/2 szklanki mleka, - 1/2 szklanki mąki, - 2 łyżki oleju do smażenia, - sól i pierz Szpinak i sos z niebieskiego sera: - 150 g szpinaku, - 2 łyżki masła, - 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18% , - 1 łyżka soku z cytryny, - 50 g niebieskiego sera



Szpinak płuczemy, odcinamy twarde łodyżki i osuszamy. Rozgrzewamy suchą patelnię, wkładamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy, aż listki zmiękną. Odciskamy je z wody, siekamy i odkładamy. Filety oprószamy solą i pieprzem. Zanurzamy je w mleku i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Na czystej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy szpinak, mieszamy i odstawiamy z ognia. Do gorącego sosu wkładamy pokruszony ser. Doprawiamy solą (jeśli trzeba) oraz pieprzem. Solę układamy na półmisku i polewamy sosem. Podajemy z cząstkami cytryny i białym ryżem lub ewentualnie ziemniakami. Do kieliszka chablis blanc lub graves blanc.