reklama

Sałatka wiejska z serem Feta


  Składniki dla 4 osób: 4 pomidory 1 mały ogórek sałatkowy 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 200 g francuskiej Fety sól czarny pieprz ½ łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki czerwonego wina 50 g czarnych oliwek  



Przygotowanie;   Pomidory umyć, pokroić na osiem części. Ogórek umyć, obrać i pokroić w plasterki. Paprykę przepołowić, usunąć pestki, pokroić w paseczki. Ząbki czosnku drobno posiekać. Czerwone wino zmieszać z odrobiną soli i pieprzu, oregano i oliwą. Sosem polać warzywa, wymieszać i przełożyć do miski. Posypać rozdrobnioną Fetą i oliwkami.   Nasza rada: Podawać z bagietką, winem różowym lub wodą mineralną z cytryną.