reklama

Rożki z ciasta francuskiego z serem (ok. 20 sztuk)




Składniki: - Pudełko sera camembert, - słoiczek konfitur z borówek, - 500 g gotowego ciasta francuskiego, - 1 roztrzepane jajko   Ciasto rozmrażamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozwijamy i kroimy na równe kwadraty. Na każdym układamy kawałek sera i łyżkę konfitur. Zalepiamy brzegi, jak w pierogach i smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza na złoty kolor, przez ok. 20 minut. Danko doskonałe na aperitif. Można je podawać z gewurztraminerem albo sauvignon blanc. Przy okazji: pewno nie wiecie, że obyczaj aperitifu ma swoje początki w średniowiecznej medycynie. Dawniej słowo to oznaczało "wszystko to, co pobudza apetyt". Na aperitif pito więc ziołowe napoje, które wprawiały w ruch żołądek przed posiłkiem i usuwały problemy gastryczne – po. A gdyby cofnąć się w czasie jeszcze trochę, okazałoby się, że Rzymianie na aperitif pili wino z miodem.