reklama

Omlet z porami i z serem roustique (dla 4 osób)


Składniki: - 70 dag porów, - 4 łyżki masła, - 1 łyżka soku z cytryny, - sól i pieprz do smakiu, - pół łyżeczki startej świeżo gałki muszkatołowej, - 6 jajek, - pół sera Roustique



Z porów odkrawamy zielone części i wyrzucamy, białą część starannie płuczemy i kroimy w półplasterki. Ser kroimy w kostkę. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, wsypujemy pory, smażymy 3-4 minuty, często mieszając. Skrapiamy okiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i gałką. Przekładamy pory do miski wraz z serem, wlewamy roztrzepane jajka. Mieszaninę wlewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, aż się zetnie. Ewentualnie można podpiec omlet w piekarniku. Podajemy obowiązkowo z wytrawnym muskatem. Będzie pycha!