reklama

Naleśniki z grzybami i serem Brie


Nadzienie:   50 dkg grzybów (mogą być pieczarki) 125 g sera Brie 1 duża cebula 1 łyżka masła 125 g śmietany płaska łyżka mąki, sól, pieprz   Ciasto: 1 ½ szklanki mleka  ½ szklanki wody 1 jajko 1 ½ szklanki mąki 2 łyżki oliwy masło do smażenia, sól



Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić na ok. 1 godz., aby ciasto „dojrzało”. Nagrzać mocno patelnię, posmarować masłem, aby cała powierzchnia była lśniąca. Nalewać miarką niewielkie ilości ciasta, rozprowadzać je równomiernie po całej patelni tak, aby naleśnik był dosyć cienki. Smażyć na niezbyt silnym, równomiernym ogniu. Gdy lekko stężeje, odwrócić łopatką na drugą stronę, dosmażyć. Grzyby oczyścić, opłukać, drobno poszatkować, dodać pokrojoną cebulę, masło. Dusić do miękkości, odparowując wywar. Następnie podprawić mąką i śmietaną, dodać soli i pieprzu do smaku. Na każdym naleśniku równo rozsmarować nadzienie i położyć plasterki sera, złożyć na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć naleśniki, skropić tłuszczem i zapiec w piekarniku przez 10 minut.