reklama

Legendarna zupa cebulowa z paryskich Halles (dla 6 osób)


Składniki: - 1,25 kg młodej cebuli, - 3 kopiate łyżki masła, - 1 łyżka oliwy, - szczypta cukru, - sól i świeżo mielony pieprz, - 500 ml białego wina, - 2 l wołowego bulionu, - liść laurowy, - 6 kromek bagietki, - 375 g startego sera gruyère lub Comté



Cebule cieniutko siekamy. W garnku z grubym dnem topimy masło i dodajemy oliwę. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebule, cukier i delikatnie karmelizujemy, mieszając, przez ok. pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino i zwiększamy płomień. Redukujemy płyn do połowy objętości, wtedy wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i ponownie zmniejszamy płomień. Pozwalamy zupce pykać przez 45 minut. Tuż przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do 200 °C. Podpiekamy bagietkę na grzanki - po 3-4 minuty z każdej strony. Zupę przelewamy do sześciu miseczek. Do każdej wkłdamy po grzance z bagietki i posypujemy szczodrze tartym serem. Zapiekamy jeszcze przez około kwadransa, a potem natychmiast podajemy. A co do kieliszka? Wytrawne białe wino z Burgundii, na przykład Mersault, Bouzeron, albo z Doliny Loary - choćby Chenin blanc (Vouvray). Można też spróbować podać alzackie wina z późnego zbioru lub z Jurancon. Pychota! Jeśli chcecie kogoś oszołomić i zachwycić - po zupie cebulowej podajcie deskę francuskich serów i jakieś dobre czerwone wino...