reklama

Kurczak w winie (dla 6 osób)

  • 1 kurczak, - 3 łyżkji masła - 180 ml pokrojonego w kostkę boczku, - 4 szalotki, - 4 małe cebule, - 1 średnia marchewka, - sól, pieprz, - 2 ząbki czosnku, - 3 łyżki koniaku lub brandy, - łyżka mąki, - 15 dag pokrojonych pieczarek, - 1 szklanka białego wytrawnego wina


Poporcjuj kurczaka. W emaliowany rondlu roztop masło i dodaj boczek, posiekane szalotki i cebule oraz marchew pokrojoną w plasterki. Gdy jarzyny zmiękną, wyjmij je z rondla. Włóż w ich miejsce kurczaka, podsmaż go ze wszystkich stron na mocnym ogniu. Gdy będzie przyrumieniony, zmniejsz ogień, posyp mięso solą i pieprzem, dodaj roztarty czosnek. Wrzuć jarzyny i boczek. W osobnym garnuszku podgrzej brandy, podpal i palącą się wylej na mięso. Oprósz wszystko mąką i mieszaj przez 2-3 min. Dodaj pieczarki. Podgrzej białe wino i wlej do potrawy. Zwiększ ogień i gotuj przez 15 min bez przykrycia. Podawaj bardzo gorące. Do tej potrawy smakosze polecają Châteauneuf du Pape lub Côtes de Bergerac.