reklama

Francuskie naleśniki na słodko


300 g mąki 500 ml mleka 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 50 g roztopionego masła 2 łyżki oleju  



Mąkę przesiać do miski, dodać masło, zamieszać rózgą. Następnie dodać jajka, cukier puder oraz olej, ponownie wymieszać składniki rózgą. Ciągle mieszając dodawać mleko. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Naleśniki smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Dla uzyskania „smaczniejszego efektu” przed smażeniem dodać do ciasta odrobinę wanilii lub cynamonu. Można ewentualnie dodać odrobinę skórki z cytryny. Wszystko zależy od tego jaki będzie farsz i od naszych upodobań kulinarnych. Naleśniki przygotowane na ostatki należy podawać tylko na słodko: z konfiturą, dżemem, słodką śmietanką lub bitą śmietaną, cukrem pudrem, czekoladą.