reklama

Choucroute (dla 6-8 osób)

  • 80 dag kapusty kiszonej, - 10 dag cebuli białej, - 1,5 l wywaru warzywnego, - 10 dag smalcu, - 50 ml wiśniówki, - szklanka białego alzackiego wina, - 30 dag golonki, - 15 dag polędwicy wieprzowej, - 20 dag boczku wieprzowego, - 30 dag różnych wędzonych kiełbas


Cebulę kroimy w kostkę wrzucamy do szerokiego garnka z rozpuszczonym smalcem, dodajemy kiszoną kapustę i wszystko razem przesmażamy. Zalewamy wywarem, białym winem i wiśniówką, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i przyprawy. Do gotującej się kapusty dodajemy golonkę, po godzinie polędwicę i boczek. Po upływie następnej godziny dodajemy kiełbasy w całości. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez 40 min. Następnie sprawdzamy czy nasze mięsa są już miękkie i wyjmujemy je z kapusty. Nakładamy kapustę na talerz i układamy na niej pokrojone mięsa i kiełbasy. Do tego tradycyjnego alzackiego dania podajemy rieslinga. Oczywiście z Alzacji!