reklama

Charlotte z truskawkami

  • Szklanka mocnej herbaty miętowej, - opakowanie biszkoptów, - pół kilo truskawek (mogą być mrożone), - sok z 1 cytryny, - 150 g cukru pudru, - 5 listków żelatyny (lub 14 g) - mocna herbata miętowa - 500 ml śmietany kremówki, - 50 g cukru pudru, - 1 torebka cukru waniliowego Do dekoracji: garść truskawek i bita śmietana


Truskawki – jeśli są zamrożone – rozmrażamy. Przygotowujemy herbatę miętową. W ciepłej maczamy biszkopty i układamy w formie (trzeba wyłożyć dno i boki). Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Truskawki miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, przecedzamy przez sitko i dodajemy cukier puder. Podgrzewamy masę na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodajemy żelatynę rozpuszczoną w paru łyżkach ciepłej wody i mieszamy, aż się połączy z owocami. Odstawiamy i studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy z owocową masą (powstaje w ten sposób tzw. krem bawarski). Formę z biszkoptami wypełniamy truskawkowym kremem i ponownie wkładamy do lodówki na całą noc. Dekorujemy świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Ten wspaniały deser najlepiej smakuje podany z crémant lub szampanem.