newsletter




reklama

Ziemniaki zapiekane z serem Brie


Składniki:

8 dużych ziemniaków w łupinach

350g sera Brie

8 plastrów bekonu lub boczku

pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem

pieprz, rozmaryn

Umyte ziemniaki w łupinach zawinąć w folię aluminiową. Piec w piecu w temperaturze 180°C przez około 45 min. Wyjąć z folii, ostudzić, przekroić na pół i delikatnie wydrążyć. Drobno pokrojoną cebulę i boczek (lub bekon) podsmażyć na patelni, aż boczek będzie chrupiący. Plastry chrupiącego boczku, cebulę oraz pokrojony w plastry Brie przełożyć do wydrążonych ziemniaków. Doprawić pieprzem i posypać rozmarynem. Zapiekać w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C do momentu, aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe posypane pokrojonym szczypiorkiem.