newsletter




reklama

Sznycle z indyka z sosem z sera Roquefort


Składniki dla 4 osób:

 

4 sznycle z indyka po 180 g

½ l śmietany

100 g sera Roquefort

1 cytryna / sok oraz starta skórka/

40 g masła

2 łyżki bułki tartej

½ łyżeczki tymianku

sól

1 łyżka koniaku lub calvadosu

grubo zmielony czarny pieprz

Rozgnieciony ser Roquefort wymieszać ze śmietaną i zagotować na niewielkim ogniu na jednolitą, gęstą masę, mieszając od czasu do czasu. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, wytrzeć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Połowę masła roztopić na patelni. Dodać sok z cytryny. Zamieszać. Bułkę tartą zmieszać z tymiankiem i skórką z cytryny. Sznycle posolić, w pierwszej kolejności umoczyć je w przyprawionym maśle z patelni,  następnie obtoczyć w bułce tartej. Na gorącym maśle obsmażyć z każdej strony przez 3 minuty.

Sos doprawić koniakiem i pieprzem. Usmażone sznycle ułożyć na półmisku, polać niewielką ilością sosu. Resztę sosu podać osobno w sosjerce.

 

Podawać z ryżem lub makaronem oraz z brokułami.